Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Téli gumi: Hogyan menti meg az életedet?

Gumiker
2019. 11. 11. 10:58:17
Téli gumi: Hogyan menti meg az életedet?

Hogyan mentheti meg az életedet, ha 7 C-fok alatti átlaghőmérsékletnél már téli gumira váltasz? Miért nem szabad abba a hibába esni, hogy a nyári szettet hagyod fent még havas, jeges útviszonyok között is? Elmagyarázzuk: először egy szemléletes példával, majd a téli gumiabroncsok legfontosabb jellemzőivel.

A téli gumi a járműved bakancsa

 

 

Ha léptél már valaha nyári cipővel jégre, vagy hóra, biztosan érezted, mennyivel instabilabb, mint egy mély bordákkal ellátott bakancs. Miért van ez így? Azért, mert a cipőd talpa nem tud megtapadni még a testsúlyod nyomása alatt sem ezeken a felületeken. Egy lépés is balesetveszélyessé válik, hiszen nincs semmilyen kapaszkodó, ami megakadályozná, hogy elcsússz.

Teljesen sima talpú, vagy lejárt lábbeliben életveszélynek tesszük ki magunkat télen.

Nyári gumival pedig ugyanez a helyzet.

 

 

Mivel akadályozza meg  a  téli gumi a balesetek egy részét?

 

 

Az anyagával:

 

 

Ezeknek a speciális abroncsoknak másmilyen, lágyabb a keverékük, mint a nyári gumiké. A hozzáadott szilika nevű anyag megakadályozza, hogy a hideg hatására túl merevvé változzanak, ami csökkentené a deformálhatóságukat, valamint a tapadásukat is. Ez különösen nagy hatással van a fékútra: a távolság, amit az autó a fékezés után még megtesz, nyári abroncsokkal téli körülmények között sokkal hosszabb, (akár 50%-al is) mint egy hideg időre alkalmas szettel.  A nyári garnitúrák 7 C-fok alatt nem maradnak eléggé rugalmasak ahhoz, hogy tökéletesen az útburkolathoz tapadjanak, ez pedig könnyen balesetet okozhat, még akkor is, ha sem hó, sem jég nem nehezíti a helyzetet.

 

 

A mély futómintázatával:

 

 

Egy téli gumi felülete sokkal tagoltabb, mint a nyárié, - amin a blokkok jóval nagyobbak,-  a futófelület mintázata, árkai pedig mélyek. Ez azzal magyarázható, hogy az abroncs a szó szoros értelmében nem tud a hóhoz tapadni, sem belekapaszkodni. A havas, jeges latyakot viszont az árkok segítségével összetömöríti a gumiban, az oda tapadt hó pedig az aszfalton lévőre kiválóan ráragad, és így segít az autó úttesten tartásában, valamint a kormányzásban. Ez fontos a biztonságos kanyarbevételhez, és a hirtelen előkerülő akadályok kikerüléséhez is, ugyanis a kisodródás és a megpördülés kockázatát is csökkenti.

 

 

Az apró lamelláival:

 

 

A gumi blokkjaiban lévő, apró lamellák, amik kívülről csak vonalaknak tűnnek, gyorsításkor és fékezéskor, valamint jeges úton jelentenek nagyon sokat. Ilyenkor ezek elmozdulnak egymás mellett, enyhén kinyílnak, az előkerülő „élük” pedig belekapaszkodik a hóba, valamint a jégre is ráfog, ezzel segítve a fékút rövidülését és a kerék kipörgésének megakadályozását. Az apró résekbe betömörödő hó extra tapadást ad, ezzel téve még biztonságosabbá a közlekedést.

 

 

Az időben lecserélt, jó minőségű téli gumi az elindulást, a kanyarodást, a fékezést és a vészhelyzetek kikerülését is nagyban segíti, ezzel pedig súlyos anyagi károktól mentheti meg a jármű tulajdonosát, az életek védelméről nem is beszélve.

Persze csak akkor, ha a sofőr is tisztában van a veszélyekkel, és a határokkal!