Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi a teendő, ha idegen tárgy kerül a gumiba?

Gumiker
2019. 11. 11. 11:00:07
Mi a teendő, ha idegen tárgy kerül a gumiba?

Ha valamilyen idegen tárgy kerül a gumiba, az azonnali leeresztéssel is járhat, de ez nem feltétlenül következik be. Ez persze nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül kell hagyni, ha mondjuk egy csavar, vagy egy szög az abroncsban rekedt.

Mit kell tenni, ha valami a gumiba fúródott?

 

 

Ha az abroncs a sérülés után azonnal leereszt, nincs sok kérdés.

Fel kell szerelni a pótkereket, később pedig irány a gumiszervíz, ahol meg tudják állapítani, hogy a gumi menthető-e még, vagy sajnos le kell cserélni.

Ha a belső szerkezet nem sérült, ha lapos gumival nem futott az autó, ha az oldalfal nem károsodott, illetve, ha a lyuk nem nagyobb, mint 0,64 cm, akkor az az abroncs feltehetőleg még használható lesz egy javítás után.

Ha a gumi nem ereszt le, de egyértelműen van benne egy oda nem illő tárgy, akkor sem szabad legyinteni egyet a problémára, hiszen bármikor, bárhol elkezdhet gyorsan szivárogni belőle a levegő. Ez menthetetlenné tehet egy egyébként még kijavítható gumit is.

Ha valaki ért a gumijavításhoz, és úgy érzi, meg tud vele birkózni, akkor húzza ki a beékelődött szöget, vagy egyéb tárgyat, és azonnal kiderül, leereszt-e a gumi, vagy sem. Ez után elkezdheti a munkát.

Ha nem áll rendelkezésre pótkerék, amikor kiderül, hogy valami a gumiba fúródott, de kockázatos lenne tovább hajtani, akár még több 100 km-t, akkor jó megoldás lehet – bár nem a legjobb, hiszen pótkeréknek mindig lennie kell az autóban – egy gumiszervíz előtti leparkolás. ilyenkor ki kell húzni a tárgyat, és, ha a gumi leereszt, azonnal be lehet vinni javításra. Ezt valószínűleg nem fogják azonnal elvégezni, és így is-úgy is megoldást kell találni a tovább utazásra, de még mindig jobb opció lehet, mint az autópályán állni meg, leeresztett abronccsal.

Léteznek különböző, gyors segítséget nyújtó, defektjavító szettek is, amik ideiglenes megoldást jelentenek a problémára – ha a járművel utazó tudja őket használni. Ebből több fajta is vásárolható, tömítőfolyadékos, habos, és úgynevezett „kukac” is.

Ha az abroncsba fúródott tárgy leeresztést okoz, ezekkel talán megmenthető a helyzet egészen addig, amíg az autó célba ér, de a maximum sebesség, amivel menni lehet így, az 80 km/h, a maximum távolság pedig nagyjából 150-200 km. (anyagtól és márkától függően)

 

 

A defektet, a gumiba fúródó tárgyakat egyetlen sofőr sem kerülheti el egy életen át – erre legalábbis nagyon kevés az esély – így fontos, hogy az autóban mindig legyen legalább egy pótkerék. Ezen felül egy kompresszor, valamint valamilyen defektjavító szett sem árthat, a gumik állapotára, az ideális guminyomásra pedig feltétlenül figyelni kell. Ez ugyanis fontos lehet a defekt megelőzéséhez!