Amiben a szakember segíthet
A gumi kiegyensúlyozása, a gépjármű centírozása, a gumik felcserélése és a javítása. Ezeket a tennivalókat jobb ha szakemberre bízzuk, de miből is állnak ezek?
A gumiabroncs kiegyensúlyozása

A kiegyensúlyozatlan gumiabroncsok rázkódást okoznak, ami a gépjárművezető kimerüléséhez, a gumiabroncs idő előtti / szabálytalan kopásához és a jármű felfüggesztésének szükségtelen elhasználódásához vezet. A gumiabroncsok kiegyensúlyozását a felszerelésükkor, illetve a javításukat követő visszahelyezésükkor kell elvégezni. A gumiabroncsok kiegyensúlyozottságát a rezgés, illetve szitálás első jeleinek megjelenésekor ellenőrizni kell.

A gépjármű centírozása

A gépjármű centírozása akkor megfelelő, ha a felfüggesztés és a kormányszerkezet minden alkatrésze stabil, amikor a gumiabroncs és a kerékszerelék egyenesen és szabályszerűen fut. Ha a futófelület egyenetlen kopást mutat, az a hibás beállítás jele lehet, és feltétlenül szakember beavatkozása szükséges.

A gumiabroncsok felcserélése

Ugyan sok ember képes arra, hogy maga cserélje fel a gumiabroncsokat, gyorsabb és könnyebb, ha szakemberre bízza. A gépjármű kezelési utasítása pontosan meghatározza a csere megfelelő menetét és idejét. Ha nincs erre vonatkozó különleges előírás, általános szabály, hogy 10.000 - 12.000 kilométerenként (vagy évente egyszer) cserélje fel a gumiabroncsokat.


A gumiabroncsok javítása

A javítást kizárólag szakember végezheti. A megfelelő javítás magában foglalja a gumiabroncs eltávolítását a kerékről, az esetleges meghibásodás felkutatását, továbbá a javíthatóság határain belül lévő defekt kijavítását.