Miért fontos a téli gumi?!
Amikor télen az autózás veszélyei fokozottan megnőnek, akkor nem igazán érdemes a nyári gumikkal szerencsét próbálni. De hogy miért? Olvasson tovább..
A téli gumi speciális szilika gumi keverékből készül, ez a gumi alapanyag a hideg időben sem keményedik meg, így nagyobb mértékű tapadást biztosít az utakon. Hóban, fagyban és latyakos időben, amikor az autózás veszélyei fokozottan megnőnek, akkor nem érdemes a nyári gumikkal szerencsét próbálni.
A téli gumi futófelületének barázdái mélyebbek és jobb havas tulajdonságuk növelése érdekében sokkal több bemetszést találunk rajta. A téli gumi használata jelentősen csökkenti a fékútat hóban és fagyban. A jég a legveszélyesebb felület autózáskor, a havas útnál kétszer, míg a száraz útnál nyolcszor csúszósabb.
Mikor szükséges a téli gumi?
7 fok alatt az anyagösszetétel miatt, a nyári gumi jelentősen veszít a tapadási képességéből. Ezért ha még szárazak is az utak, akkor is megfontolandó a téli gumi használata

Meddig jó a téli gumi?
A magyarországi időjárási körülményeket figyelembe véve egy garnitúra téli gumi használata 2-3 szezonon át is lehetséges. A téli gumi kopását leginkább az aszfalt okoza.

Elegendő-e a négyévszakos gumi?
Kényszermegoldásnak számít, mivel sem a nyári, sem a téli gumi tudásával sem rendelkezik. Használata során leginkább a havas utakon teljesít rosszul, ezért ott érdemes használni ahol a hideggel nem jár együtt a havazás.

Mind a négy kerékre kerüljön téli gumi?
Igen, nagyon fontos, hogy mind a négy kerékre kerüljön téli gumi. Ha csak a hajtott kerekekre szereltetünk, akkor az első kerék hajtású autóknál az autó hátulja lesz kiszámíthatatlan, így az könnyen kitörhet. Ha hátsókerék hajtású autóról van szó, akkor pedig a kormányozhatóság csökken jelentős mértékben.
A pótkereket is érdemes cserélni téli gumira?
Ésszerűbb a téli gumi használata pótkerékként, mivel a legtöbb defekt nagy hidegben történik, mivel ilyenkor már az utak szétfagytak és óriási kátyúkkal is találkozhatunk.

Milyen legyen a téli gumi?
Sok-sok gumiteszt méri a téli gumi képességeit. Természetesen vannak leg-leg téli gumik, de a gyakorlat azt mutatja, hogy egy olcsóbb téli gumi is sokkal nagyobb biztonságot nyújt a nyári gumiabroncsokkal szemben. A téli gumi kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy hol közlekedünk a legtöbbet, gyakran használjuk-e az autópályát, jellemző-e a területünkre a hó?
Forrás: www.TestCar.hu